Hi, I have made a basic calculator program, but need help with some minor things. I have created two radio buttons for the user to click on. If the first is clicked/selected, then the output would be formatted in floating point value (radFloat). If the second is selected, then the answer should be formatted to two decimal places(radTwoDecimal). As of now, i have the calculator working fine, I just can't come up with how to solve the decimal output problem.
I have tried something like this for the first button(but i know its wrong):
If radFloat.checked = true Then
Total = Ctype(total, double)
else
total = ctype(total, integer)
end if
My code thus far is:
Public Class frmCalc
Dim num1 As Integer
Dim num2 As Integer
Dim mathSymbol As String
Dim Total As Double
Private Sub btn1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btn1.Click
txtEnter.Text &= CInt(btn1.Text)
End Sub
Private Sub btnClear_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnClear.Click
txtEnter.Clear()
txtEnter.Focus()
End Sub
Private Sub btn0_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btn0.Click
txtEnter.Text &= CInt(btn0.Text)
End Sub
Private Sub btn2_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btn2.Click
txtEnter.Text &= CInt(btn2.Text)
End Sub
Private Sub btn3_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btn3.Click
txtEnter.Text &= CInt(btn3.Text)
End Sub
Private Sub btn6_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btn6.Click
txtEnter.Text &= CInt(btn6.Text)
End Sub
Private Sub btn5_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btn5.Click
txtEnter.Text &= CInt(btn5.Text)
End Sub
Private Sub btn4_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btn4.Click
txtEnter.Text &= CInt(btn4.Text)
End Sub
Private Sub btn7_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btn7.Click
txtEnter.Text &= CInt(btn7.Text)
End Sub
Private Sub btn8_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btn8.Click
txtEnter.Text &= CInt(btn8.Text)
End Sub
Private Sub btn9_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btn9.Click
txtEnter.Text &= CInt(btn9.Text)
End Sub
Private Sub btnPeriod_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnPeriod.Click
If txtEnter.Text.Length >= 1 Then
txtEnter.Text &= btnPeriod.Text
Else
Exit Sub
End If
End Sub
Private Sub chkBasic_CheckedChanged(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles chkBasic.CheckedChanged
If chkBasic.Checked = True Then
btnMultiply.Hide()
btnDivide.Hide()
Else
btnMultiply.Show()
btnDivide.Show()
End If
End Sub
Private Sub btnAdd_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnAdd.Click
num1 = CInt(txtEnter.Text)
txtEnter.Clear()
mathSymbol = btnAdd.Text
End Sub
Private Sub btnMultiply_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnMultiply.Click
txtEnter.Clear()
mathSymbol = btnMultiply.Text
End Sub
Private Sub btnDivide_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnDivide.Click
txtEnter.Clear()
mathSymbol = btnDivide.Text
End Sub
Private Sub btnSubtract_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnSubtract.Click
txtEnter.Clear()
mathSymbol = btnSubtract.Text
End Sub
Private Sub btnEquals_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnEquals.Click
num2 = CInt(txtEnter.Text)
txtEnter.Text = num2
DoMath()
End Sub
Sub DoMath()
If mathSymbol = "+" Then
Total = num1 + num2
End If
txtEnter.Text = Total
If mathSymbol = "-" Then
Total = num1 - num2
End If
txtEnter.Text = Total
If mathSymbol = "*" Then
Total = num1 * num2
End If
txtEnter.Text = Total
If mathSymbol = "/" Then
If num2 = CInt("0") Then
MsgBox("You CANNOT divide by 0!", 0, "Error")
Exit Sub
End If
Total = num1 / num2
End If
txtEnter.Text = Total
End Sub
End Class
Any help?